Koláče

Tvarohový koláč s oříšky

Ingredience: těsto: 350g polohrubé mouky, 100g cukru, 180g hery, 1 vejce, 1 prášek do pečiva. náplň: 2 tvarohy, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1/2 vanilkového pudinku, hrst rozinek, hrst oříšků (já použila mandle). 

Postup přípravy: Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Zatím si připravíme náplň. Rozinky je dobré zalít horkou vodou, aby změkly. Do mísy dáme tvarohy, přidáme cukr s vanilkovým cukrem, žloutky a pudinkovým práškem. Přidáme scezené rozinky. Pokud je náplň hodně hutná, přidáme mléko. Oříšky nasekáme na hrubo a polovinu zamícháme do náplně. Těsto rozválíme na plát, který přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme náplň a posypeme zbylými oříšky. Koláč pečeme asi 20 min na 180 stupnů. 

Trojhránky z listového těsta s jahodami

Budete potřebovat (na 12 kusů ):

1 balíček listového těsta
400 ml šlehačky
1 ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr
1 lžíci moučkového cukru
300 g jahod

 

Postup:

Listové těsto rozválejte a nakrájejte na 24 trojúhelníčků. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C. Nechte vychladnout. Šlehačku ušlehejte s cukrem a ztužovačem. Na 12 trojúhelníčků naneste šlehačku, poklaďte nakrájenými jahodami a navrch dejte zbývající kousky pečiva. Ihned podávejte.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut
 

Tříkrálový mandlový koláč

Ingredience:

500 g listového těsta

120 g změklého másla

120 g přírodního krupicového cukru

3 středně velká vejce

120 g mletých mandlí

1 lžičku mandlového likéru (Amaretto) – lze i vynechat

1 penízek nebo nějaké cukrátko, dost velké na to, aby se v koláči neztratilo

 

Postup:

1. Dejte do mísy máslo s cukrem a vařečkou je utřete do pěny. Dvě z vajec spolu lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Důkladně zašlehejte. Přidejte mleté mandle, případně likér, a ušlehejte na hustou, krémovitou směs.

2. Těsto rozdělte na dvě části a na lehce pomoučněné pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Čtverce přikrojte podle formy nebo pokličky na kruhy o stejném průměru.

3. Jeden kruh položte na plech a rozestřete na něj mandlový krém; okraj (tak centimetr a půl) nechte volný. Do náplně vložte ‚štěstíčko‘; tradičně to je cukrová fazolka, symbol plodnosti, ale můžete použít třeba čokoládovou minci nebo třeba neloupamou mandli. Okraje placky trochu navlhčete, překryjte druhou plackou a pevně přimáčkněte, aby náplň neměla tendenci podívat se při pečení do světa. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola, ale dejte pozor, abyste těsto neprořízli. Vložte na dvacet minut do chladničky.

4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím koláč. Vložte na střední příčku v troubě a pečte pětadvacet až třicet minut, dokud hezky nevyběhne a nebude zlatavý. Před podáváním ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, nejlépe na mřížce. Až budete moučník servírovat, upozorněte každého – hlavně děti –, že je v něm zapečeno novoroční štěstíčko!


Švýcarský višňový koláč

Ingredience:

1 hotové vyválené listové těsto

400 g vypeckovaných višní (může být i kompot)

4 vejce

1/4 l smetany ke šlehání

4 lžíce cukru

1/2 lžičky skořice

 
Příprava:
 
Nízkou koláčovou formu vyložte listovým těstem. Dno propíchejte vidličkou a po okraji seřízněte nožem. Připravené těsto posypte vypeckovanými višněmi.
V hlubší míse rozkvedlejte vejce, smetanu, cukr a skořici a višně zalijte.
Koláč vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 8 minut na 220 ºC. Pak teplotu v troubě snižte na 175 ºC a dopečte asi 30 minut nebo až koláč zezlátne. Ještě horký koláč pocukrujte a ihned podávejte.

 

Švestkový koláč z listového těsta

Suroviny:

1 listové těsto
2 zakysané smetany (po 250ml)
3 celá vejce
1 rovná polévková lžíce Solamylu (Maizeny)
3 plné polévkové lžíce cukru moučka
1 lžíce rumu nebo 1 víčko rumové tresti
švestky čerstvé či kompotované
skořicový cukr

 

Postup

Menší hlubší pekáček vyložíme pečicím papírem a na něj dáme rozválené listové těsto tak, aby vznikly vyšší okraje (ideální je použít přímo těsto rozválené na pečicím papíře).

Na těsto poklademe rozpůlené vypeckované švestky (případně slité kompotované).

Zakysanky rozšleháme s celými vejci, Solamylem a cukrem, směs nalijeme na těsto se švestkami a pečeme v předehřáté troubě cca 40min. na 170°C.

Povrch posypeme po zchladnutí lehce mletou skořicí.

Recept na rychlý a božský dezert: Tarte tatin s jablky a zmrzlinou

Co budete na Tarte Tatin potřebovat?

nádobu přibližně v požadovaném koláčovém tvaru, která se dá použít na plotně i v troubě (např. nepřilnavá pánev, miska z varného skla, koláčová forma apod.)
balíček listového těsta
4 velká jablka (orientujte se podle velikosti nádoby)
100 g hnědého cukru
lžíce másla
trocha hladké mouky
rodinné balení vanilkové zmrzliny, případně polárkový dort nebo podobný mražený dezert

 

Na pomoučeném válu rozválejte listové těsto a vykrojte kruh, který bude asi o tři centimetry přesahovat okraje používané pánve nebo jiné nádoby. Vykrájejte jablka a rozdělte je na měsíčky. Kousky by měly být spíš větší, malé se budou dušením rozpadat nebo se přilepí na dno. Mezitím nastavte troubu asi na 230 stupňů. V nádobě rozpusťte máslo, vsypejte cukr a připravte karamel, do karamelu pak naskládejte kousky jablek. Dejte si záležet, úhledné srovnání je pro výsledek důležité. Sundejte nádobu z plotny, položte na jablka vykrojený plát těsta a přesahující okraje zahrňte dolů tak, abyste vytvořili jakousi obrácenou misku. V povrchu těsta udělejte několik menších dírek a vložte formu do trouby. Pečení trvá obvykle asi dvacet minut. Když těsto dostatečně zezlátne, vyjměte nádobu z trouby, ještě horký koláč přikryjte dostatečně velkým talířem a překlopte. Ihned krájejte na měsíčky. Každý strávník dostane na talířku kousek koláče a v dezertní misce porci zmrzliny. Pusťte se do obojího zároveň a nechte si chutnat!

Tarte Tatin můžete pochopitelně připravit i z jiného ovoce, případně experimentovat s přidáním skořice, vanilky a jiných dobrot.


 

Pomerančový dort

Potřebujeme

  • 9 dkg cukru
  • 5 žloutků
  • 1 pomeranč
  • 5 bílků
  • máslo na vymaštění formy
  • 10 dkg strouhanky

Krém

  • 4 bílky
  • 14 dkg cukru
  • 1 pomeranč

    Postup

    V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku. Těsto pečeme zvolna asi tři čtvrtě hodiny. Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků a nakonec ozdobíme pomerančovými dílky.

Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Pečení: 30 minut

    Počet porcí

    • Na 1 plech

      Ingredience

      • 4 vejce
      • 1 hrnek krupicového cukru
      • 2 hrnky polohrubé mouky
      • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
      • 1⁄2 lžičky mleté skořice
      • 1 lžíce kakaa holandského typu
      • 1⁄2 hrnku slunečnicového oleje
      • 4 hrnky oloupaných a na kostičky
      • nakrájených jablek (asi 1–1,5 cm)
      • hrst vlašských ořechů, nasekaných
      • hrst sušených švestek, opláchnutých a pokrájených

      Na omáčku
      • 2 vrchovaté lžíce švestkových povidel
      • 200 ml červeného suchého vína
      • 1 lžíce rumu
      • 1 lžíce medu
      • 3 hřebíčky, kousek celé skořice
      • proužek kůry z biocitronu, jen žlutá část
      • citronová šťáva a cukr na dochucení

        Příprava jídla

        1 Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20 x 20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.

        2 Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.


Meruňkový koláč z plechu

 

Ingredience:  těsto:  500 g polohrubé mouky, 80 g Hery, 30 g droždí, 250 ml mléka, 50 g cukru krupice, 1 vejce, špetka soli, tuk na vymazání plechu, množství vystačí na 2 střední plechy.
náplň: 500 g tvarohu, 3 celá vejce, 2 lžíce vanilkového pudinku, šťáva a kůra z poloviny, citronu, 60 g cukru krupice, 800 g meruněk, 50 g mandlových lupínků.

Postup přípravy:  Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalijeme malým množstvím vlažného mléka a necháme zhruba 15 minut kynout. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, cukr, vejce, sůl, rozehřátou Heru a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s vejci, vanilkovým pudinkem, s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou a cukrem. Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Vykynuté těsto rozválíme na plát a vyložíme jím vymazaný plech. Potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme půlky meruněk slupkou nahoru. Nakonec koláč posypeme mandlovými lupínky. Necháme ho asi 20 minut kynout a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut.

Křehký koláč s čokoládovým krémem

Ingredience:

200 g listového těsta

vajíčko na potření těsta

5 tyčinek Ledových kaštanů (po 50 gramech) nebo 200 g jakékoli čokolády (třeba zbylé figurky z vánoční kolekce, hořká čokoláda na vaření, prostě jakákoli oblíbená.)

200 ml smetany ke šlehání

1 žloutek (lze vynechat)

ovoce na ozdobu

 

Postup

1. Troubu předehřejeme na 180° C.

2. Těsto rozválíme na placku velkou jako forma, formu vymažeme máslem a těsto do ní vložíme. Hezky upravíme okraje, ořízneme, aby byly stejnoměrné a moc nepřesehovaly. Okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem.

3. Dno propícháme vidličkou na několika místech. Na těsto vložíme pečící papír a do něj vysypeme pečící keramické boby nebo použijeme jakoukoli normální luštěninu, hrách, fazole, cokoli, jde nám o to, abychom zatížili těsto a nevyběhlo nám příliš.

4. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, pak vyjmeme papír se zatěžovacími fazolkami a dopečeme ještě dalších pět minut.

5. Korpus vyjmeme z trouby, tu vypneme, už ji nebudeme potřebovat. Koláš necháme vychladnout.

6. Na plotnu si dáme hrnec s horkou vodou a do něj vložíme menší. (Můžeme použít sklěněnou ohnivzdornou misku). Vlijeme smetanu a když je horká, přidáme rozlámanou čokoládu nebo kaštany. Mícháme, až se zcela rozpustí. Sejmeme z ohně a vmícháme žloutek. Lehce zchladlou směs vlijeme do upečeného korpusu a necháme několik hodin ztuhnout v ledničce.

7. Před podáváním ozdobíme vybraným ovocem, můžeme i zmrzlým.

Varianta s bílou čokoládou Třetinu smetany si oddělíme a třetinu čokolády nahradíme bílou čokoládou. Při rozehřívání postupujeme s každou stejně. Na korpus doprostřed položíme vykrajovací kolečko, vlijeme bílou směs čokolády a okolo pak tmavou. Necháme ztuhnout, pak vyjmeme kroužek – vykrajovátko a dozodbíme.


 

Koláč se švestkami, marcipánem a mandlemi

  • Doba přípravy: 25 minut
  • Pečení: 50 minut

Počet porcí

  • 8-10
     

    Ingredience

    • 200 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 100 g třtinového cukru
    • 4 velká vejce
    • 100 g hladké mouky + na obalení švestek
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 130 g mletých loupaných mandlí
    • 50 g lískových oříšků, nasekaných
    • 120 g marcipánu, na kostičky
    • 500 g švestek, odpeckovaných

    Příprava jídla

    1 Troubu předehřejte na 170 °C. Vymažte čtvercovou formu o hraně 23 cm a hloubce 5 cm a vyložte ji pečicím papírem.

    2 V míse šlehejte máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Přidejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle, promíchejte a přidejte lískové oříšky i marcipán.

    3 Švestky poprašte hladkou moukou. Těsto dejte do formy a posypte švestkami. Pečte 50 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.

    4 Nechte trochu zchladnout, pak koláč vyjměte z formy a nechte ho stát na mřížce do úplného vychladnutí.

     


Jogurtový koláč podle sousedky Karolíny

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Pečení: 20 minut
  • Na 8 řezů

Ingredience

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek polohrubé mouky + na formu
  • 1⁄2 kelímku krupicového cukru
  • 1⁄2 kelímku oleje nebo rozpuštěného másla + na formu
  • 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 meruňkový kompot, slitý


Na drobenku

  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.

NĚCO NAVÍC
Místo meruněk nastrouhejte na koláč jedno až dvě oloupaná jablka a do drobenky přidejte skořici a třeba mleté ořechy.

 

Jednoduchý koláč s ostružinami

Potřebujete:

2 vyválené placky listového těsta na plech (prodává se hotové)

velký pytel piškotů

1 litr mléka, 2 pudinky, příslušné množství cukru /uvařit pudink

1 vejce, trochu rumu, cukr krystal na posypání ovoce

 

Postup:

Na pečící papír umístíte první placku listového těsta, pokladete piškoty a piškoty následně zvlažíte pírem rumem s vodou (koncentraci neurčuji), poté uvaříte pudink z letru mléka a piškoty zalijete jeho půlkou. Pokladete ovocem a pocukrujete (můžete použít i rozstrouhaná jablka, potom můžete zasypat i skořicovým cukrem), opět pokladete piškoty, které zavlažíte a polijete zbytkem pudinku. Následuje vrstva těsta, které můžete ale nemusíte potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme na 190°C cca 3/4 hodiny, až vršek zezlátne.

Jablečný koláč

Suroviny:
1 balíček listového těsta
500 g strouhaných jablek
50 g hnědého cukru
2 lžíce rumu
1 lžíce perníkového koření nebo skořice
1 vejce 
hrozinky, ořechy dle chuti

Postup:
Těsto rozválíme a rozdělíme na dvě poloviny. Tou první vyplníme dno kulaté formy. Na ni položíme strouhaná jablka smíchaná s kořením, rumem, cukrem, hrozinkami a ořechy. Přiklopíme druhou polovinou těsta, kterou potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut.

Francouzský koláč z listového těsta se sýrem s modrou plísní

POZOR: SLANÝ KOLÁČ!!!

Ingredience

350g listového těsta 200g Roquefort sýra, nebo jiného s modrou plísní 200g měkkého krémového sýra 2dl neušlehané šlehačky směs francouzkých bylinek pepř 4 vejce + 1 na potření koláče
 

Postup

Smíchat dohromady Roquefort, krémový sýr, bylinky, šlehačku a pepř. Postupně přidat vejce, dobře je zašlehat, ochutnat a popřípadě dochutit.

Předehřát troubu na 230°C. Z těsta vyválet dva kruhy asi 3mm tlusté. Vyložit koláčovou formu jedním kruhem těsta a propíchat jeho dno vidličkou. Rozetřít na něj sýrovou nádivku a přikrýt ji druhým kruhem těsta. Okraje k sobě dobře přitisknout a povrch potřít trochu našlehaným vejcem.

Péct asi 35min. Začne-li povrch koláče příliš brzy tmavnout, tak jej volně přikrýt alobalem.

Nakrájet koláč na dílky a podávat jej jak teplý, tak pokojové teploty

 

Doporučená příloha: Lehký salát, nebo sklénka vínka.

 

 


Záznamy: 1 - 15 ze 15