Dorty

Péřová buchta

Potřebujeme 

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 4 vejce
  • 2 zakysané smetany
  • 2 skořicové cukry
  • pudink z 1 litru mléka (vanilkový nebo čokoládový)

Jak na to 

Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech a na něj horký pudink.

Troubu předehřejeme na 250 ºC, pečeme však při 200 ºC 15 minut. Na horkou buchtu natřeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem.

Jahodové řezy

Potřebujeme

  • 4 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • papír na pečení
  • jahody na ozdobu

na krém

  • 2 dl mléka,
  • 30 g pudinkového prášku s ovocnou nebo vanilkovou příchutí
  • 100 g másla
  • asi 100 g moučkového cukru
  • 300 g jahod

na polevu

  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku

Jak na to

Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme postupně 2 lžíce horké vody a opět šleháme. Hustou světlou pěnu přeložíme ze šlehače do mísy, na celou plochu těsta prosejeme mouku a lehce ji do těsta vmícháme vařečkou.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně je rozvrstvíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě asi při 200 °C.

Po vychladnutí korpus rozkrojíme na tři dlouhé pruhy, okrajové pruhy potřeme krémem a všechny pruhy spojíme. Boční strany rovně seřízneme, moučník polijeme čokoládovou polevou ze všech stran a před podáváním ozdobíme jahodami.

Příprava krému

V mléce rozmícháme pudinkový prášek, uvedeme do varu a asi minutu vaříme. Pudink za častého míchání vychladíme, pak ho přelijeme do šlehače, po částech přidáme změklé máslo a cukr a ušleháme lehký krém. Nakonec do krému lehce vmícháme drobně nakrájené jahody.

KNIHA S OVOCEM

Potřebujeme:

8vajec

35dkg cukru krupice

40dkg hladké mouky

8 polévkových lžic horké vody

 

 

-          žloutky s polovinou cukru a vodou řádně vymíchat do tuha

-          z bílků a druhé poloviny cukru ušlehat sníh

-          do žloutkové masy postupně zamíchat sníh a mouku

-          těsto vylít do vymazané a vysypané formy knihy

-          péct na 170st. 35 - 40 min.

 

Ananasový krém: 1,5  másla     

                               15dkg cukru moučka    

                               2 uvařené, vychlazené anasové  pudingy   

 

-  vymíchat máslo s cukrem

-          pak postupně přidávat asi 3/4 vychlazeného pudingu (vlažný, spíše už studený) 

 

Postup:

 

 -          dort rozřezat na 3 stejné díly

-          vrchní  díl pokapat rumem, pomazat marmeládou a krémem

-          přiložit druhý díl, postup opakovat a přiložit díl

 -          celý dort  pomazat krémem

-          boky obsypat kokosem

-          krémem udělat okolo celého dortu mantinel na ovoce

-          nechat zatuhnout v ledničce

-          na dort naskládat ovoce a zalít průhlednou želatinou ( 2ks dortové želé )

Čokoládová mistička s jahodami

Ingredience:
Korpus:
200 g čokoládových máslových sušenek
200 g hořké čokolády na vaření
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany
100 g moučkového cukru
špetka strouhaného vanilkového lusku
Dohotovení:
250 g jahod
bylinky na ozdobení

Popis přípravy:
 

Čokoládové sušenky nejdříve rukama trochu nalámeme. Potom je válečkem rozdrtíme najemno. Také připravenou hořkou čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a pak ji ve vodní lázni necháme zvolna rozpustit. Sušenkovou směs vsypeme do hlubší misky. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vše společně velmi dobře promícháme. Misku vyložíme fólií a naplníme sušenkovou hmotou. Lžící ji upěchujeme tak, abychom jí pokryli dno i boky misky. Dáme ztuhnout. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou a cukrem a vanilkou. Krém rozetřeme na korpus a v lednici necháme vychladit. Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtinky nebo na plátky. Před podáváním je rozložíme na krém v misce. Ozdobíme bylinkami.


 

Borůvkové Tiramisu

Ingredience:
2 balíčky dětských piškotů
800 g bílého jogurtu
borůvková marmeláda

Popis přípravy:
Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.


 

Ořechový dort k narozeninám

Suroviny:

Korpus:
6 vajec
30 dkg cukru krystal
15 dkg polohrubé mouky
10 dkg mletých ořechů


Náplň:
25O ml šlehačky
14O g umleté vlašské ořechy
14O g umleté dětské piškoty
3 lžíce rumu
cukr dle chuti
14O g másla.

Postup

Korpus:
Vejce a cukr ušleháme do pěny (cca 15 minut na maximální otáčky).
Ručně přimícháme mouku a ořechy. Těsto vlijeme do formy.

Pečeme na 200°C cca 40 minut - čas i teplotu je třeba upravit podle znalostí vlastní trouby.

Náplň:
Šlehačku nalijeme do kastrolu a přivedeme k varu, nasypeme do ní ořechy, necháme přejít varem a vypneme. Potom přidáme piškoty, rum a zamícháme. Necháme vychladnout. Zvlášť ušleháme máslo a cukr.Do másla pak přidáváme po lžících vychladlou směs z ořechů.

Vychladlý korpus rozřízneme podélně na půl a namažeme náplní.
Vršek dortu také potřeme a zdobíme třeba čokoládovou polevou a šlehačkou.


Dobrou chuť :-)


Záznamy: 1 - 6 ze 6