Romantické večeře

Vepřové řízečky s lečem

 

Suroviny:

  • Porce: 4
  • Cena: Běžná cena
  • Typ přípravy: zapékání
  • Doba přípravy: 25min.
  • Náročnost: Běžně náročné

75 dkg vepřového masa   1 dcl oleje   2 ks vejce  20 dkg hladke mouk   2 dcl mleka   3 ks stroužků česneku   1 lžička soli   1 ks sterilovaného leča   12 dkg másla

Doporučené přílohy:

  • Brambory

Příprava:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme. Z vajec, hl. mouky, mléka, prolisovaného česneku a soli umícháme středně husté těstíčko, namočíme v těstíčku plátky masa a osmažíme na pánvi v trošce oleje z obou stran.

Vymažeme si zapekací mísku z varného skla máslem, naskládáme vrstvu řízečků v těstíčku a zalejeme polovinou leča. Pak dáme druhou vrstvu řízečků v těstíčku a zalejeme zbytkem zeleninového leča. Dáme zapéct do vyhřáté trouby, pečeme na 220 st. C asi 30 minut. Zelenina nesmí černat, jídlo by bylo hořké.

Kuřecí v kokosovo arašídové omáčce

 

Ingredience

Arašídy
nesolené
1/2 hrnek
Chilli papričky
sušená
1 ks
Koriandr - mletý 1 lžička
Kokosové mléko 200 ml
Rajčata 2 ks
Voda 50 ml
Ghí
plná
1 lžička
Kuřecí maso
vykoštěná stehna s kloubem
3 ks
Cibule 3 ks
Sůl  

Čerstvá nať koriandru
sekaná

 

Postup přípravy receptu: Kuřecí v kokosovo-arašídové omáčce

čas 30 minut  porce 3

Na suché pánvi opečeme arašídy a sušenou chilli papričku do hněda, uvolní se krásná vůně. Potom oheň vypneme a na horkou pánev přidáme mletý koriandr, promíecháme a zalejeme kokosovým mlékem. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Vychladnutou směs rozmixujeme spolu s nakrájeným rajčetem a 50 ml vody na kaši.

Vo woku zahřejeme ghí, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli tak, aby byla průsvitná.

Potom cibuli „uhneme“ na kraj woku a přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky. Když ho vložíme do pánve, nemícháme ho, necháme ho na silném ohni opéct asi 4 minuty z jedné strany, potom maso obrátíme a opečeme bez míchání z druhé strany.

Přidáme sůl, nakrájené druhé rajče a garam masala, promícháme.

Přidáme arašídovou kaši, promícháme a na mírném ohni, zakryté povařáme dalších 10 minut.

Hotové jídlo posypeme koriandrovou natí.

Objem hrnečku, který sem použila jako odměrku ma 280 ml.

 

1 hrst

 

Kuřecí kostky s meruňkovým džemem

Recept na 4 porce

  • Celkový čas: 3h a 50min
  • Čas přípravy: 3h a 15min
  • Čas vaření: 35min
  • Cena: 141 Kč

ingredience

 
  • 800 g kuřecích prsou
  • Na marinádu
  • 200 g meruňkového džemu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 špetky soli

postup přípravy

 
  • Všechny ingredience na marinádu dobře promíchejte. Omyté maso nakrájejte na stejně velké kostky a naložte je do marinády minimálně na 3 hodiny.
  • Pak maso napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Můžete maso grilovat nebo uložte na plech a pečte v troubě.

Italské masové koule s těstovinami

Recept na 4 porce

  • Celkový čas: 55min

  • Čas přípravy: 15min

  • Čas vaření: 40min

  • Cena: 139Kč

ingredience

500 g hovězího masa - mletého

  • 1/2 ks cibule - jemně nakrájené
  • 5 stroužků česneku - jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/2 hrnku parmezánu - strouhaného
  • 2 ks vajec
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře - čerstvě namletého
  • Na omáčku
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 ks cibule - jemně nakrájená
  • 4 stroužky česneku - jemně nasekané
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce petrželky - jemně nasekané
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 hrnek vody
POSTUP
Příprava koulí: Na oleji osmažte cibulku, jakmile zesklovatí přidejte česnek a nechte jen rozvonět. Nesmí zhnědnout a zhořknout. Dejte do mísy, přidejte zbytek surovin a zpracujte do kompaktní hmoty. Nechte chvíli odležet, tak 15 minut. Ještě jednou promíchejte a tvarujte kuličky jako pingpongové míčky. Z tohoto množství je jich cca 20. Na rozpálené pánvi s trochou oleje koule osmažte ze všech stran, aby se zatáhly, a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 15 minut při 200°C.
  • Příprava omáčky: Na oleji osmažte cibulku, jakmile zesklovatí přidejte česnek a nechte jen rozvonět. Opět nesmí zhnědnout a zhořknout. Vmíchejte krájená rajčata, chvíli restujte a přidejte zbytek surovin kromě petrželky. Vařte cca 20 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte vodu.
  • Italské masové koule podávejte s těstovinami. Přelijte omáčkou a posypte petrželkou.
 
 

 

 

Grilované chobotnice na rukolovém salátu

 

Ingredience

Chobotnice
2 až 2,5 kg
2 kg

 

Balzamikový ocet
na dochucení

 
Balzamiková redukce
na dochucení
 
Extra panenský olivový olej  
Rukola
omytá a osušená
300 g

 

Citrónová šťáva

 
Cherry rajčátka
na ozdobení
 
Sůl  
Čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu: Grilované chobotnice na rukolovém salátu

 čas 70 minut     4 Porce

Chobotnici vložte do vroucí vody a mírným varem vařte doměkka (trvá to od 40 do 60 minut). Až je hotová, slijte vodu, odkrojte jednotlivá chapadla a ta asi na hodinu vložte do marinády vzniklé prošleháváním balzamikového octa a olivového oleje (v poměru 1 díl octa a 2 díly oleje). Vyjměte a zprudka ogrilujte nebo opečte na grilovací pánvi. Olej a citronovou šťávu ( v poměru 2 díly oleje, 1 díl citronové šťávy) metličkou prošlehejte na hladkou emulzi.

Omytou rukolu rozdělte na jednotlivé talíře, promíchejte se vzniklou emulzí, osolte a opepřete, poklaďte grilovanou chobotnicí, pokapejte balzamikovou redukcí, ozdobte přepůlenými rajčátky a ihned podávejte, například s čerstvým pečivem.

 

Fettuccine s aljašským lososem a smetanovo-bazalkovou omáčkou

 

Suroviny:

3 konzervy lososa   500 g těstovin   80 ml olivového oleje   2 ks šalotky   1 hrst bazalky   1 balení smetany na šlehání   50 ml bílého vína   sůl, černé mleté koření, tabasco

Příprava:

Šalotku orestujeme, zalijeme bílým vínem, přidáme Aljašského lososa ve vlastní šťávě, bazalku, sůl, koření, tabasco a zjemníme smetanou.

Do omáčky zamícháme těstoviny Fetucciny.


Záznamy: 1 - 6 ze 6