Hlavní jídla

Arabské špagety

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 500 g špaget
  • 2 kysané smetany
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g mandlí
  • 20 g másla
  • olej
  • sůl

POSTUP:
    Těstoviny uvaříme podle návodu. Kysanou smetanu smícháme s utřeným česnekem se solí a dobře promícháme. Na rozpáleném oleji osmahneme oloupané mandle, přidáme kousek másla a ještě chvíli osmahneme. Uvařené a zcezené špagety přelijeme omáčkou a ozdobíme osmaženými mandlemi.

Anglická telecí játra

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 4 plátky telecích jater
  • 4 tenké plátky anglické slaniny
  • 40 g sádla
  • rovná lžíce hladké mouky
  • petrželka
  • citron
  • vorčestr
  • 1,5 dl vývaru z kostí
  • sůl

POSTUP:
    Odblaněné plátky jater jemně naklepeme, okraje nařízneme a zprudka opečeme po obou stranách na rozehřátém sádle současně s plátky slaniny. Opečené plátky jater mají být uvnitř růžové. Játra přeložíme na nahřáté talíře a poklademe slaninou. Sádlo od opékání poprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme a vaříme, až šťáva zhoustne a odděluje se tuk. Šťávu osolíme, přidáme vorčestr a usekanou petrželku a podlijeme jí játra. Játra poklademe dílky citronu a podáváme s opečenými brambory.

Anglický řízek

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 4 plátky z vepřové kýty
  • 4 plátky šunky
  • 4 vařená vejce
  • 4 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • strouhanka
  • olej na smažení

POSTUP:
    Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželo pohromadě, obalíme v trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové vyjmeme a překrojíme v půlce.

Andaluzská vepřová játra

Potřebujeme tyto suroviny:

  • vepřová játra
  • cibule
  • paprika
  • rajčata
  • kečup
  • sůl
  • pepř
  • olej

POSTUP:
    Na oleji zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájená vepřová játra, chvíli restujeme, podle potřeby podlejeme trochou vody. Pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata a vše společně podusíme. Nakonec vmícháme trochu kečupu, osolíme a opepříme.

Anglické jehněčí žebro

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 1,5 kg jehněčího žebra
  • 100 g slaniny
  • 200 g dvoubarevných fazolí
  • 1 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 4 lžíce brusinek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián

POSTUP:
    Maso okořeníme tymiánem, solí a pepřem, naložíme do oleje a necháme 2 hodiny uležet. Potom maso zprudka opečeme a necháme při mírné teplotě dojít do růžova. Výpek zaprašíme moukou, zalijeme vývarem, dochutíme vínem, brusinkami a přecedíme. Fazole orestujeme s cibulí a nakrájenou slaninou. K masu a fazolím podáváme fritované bramborové nudličky.

Krocan s mandlovou nádivkou

Jak na to:

Krocana omyjeme, osušíme, zvenku i zevnitř opepříme a osolíme. Naplníme připravenou nádivkou, zbytek nádivky můžeme vložit pod kůži nebo do krku. Otvor zašijeme, položíme na plech, pomažeme citronovou šťávou a paprikou rozpuštěnou v másle. Zakryjeme alobalem, pečeme v troubě při teplotě 170 ° cca 3 hod.. Posledních 45 min. alobal odkryjeme a položíme na plech vydlabané jablka (i se slupkou), do otvoru vložíme pikantní ovocnou omáčku nebo brusinkový kompot. Vhodné je podávat s dušenou červeným zelím a bramborovým-krupicovým knedlíkem (tehdy nedáváme jablka).
Náplň: přerostlou slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme. Přidáme 2 nakrájené cibule, svazek petržele, pokrájenou krůtí játra a osmažíme. 4 plátky na kostičky nakrájeného toastového chleba opražíme a spolu se 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 1 větším jablkem nakrájeným na kostky přidáme k základu. Přidáme 1 / 3 šálku mléka, 2 vajíčka, tymián, rozmarýn a trochu soli.

Potřebujeme:

1 krocan cca 3 kg, 75 g másla, sladkou papriku, 1 citron
Náplň: 50 g prorostlé slaniny, 2 nakrájené cibule, svazek petržele, pokrájenou krůtí játra, 4 plátky na kostičky nakrájeného toastového chleba (nebo jiné bílé pečivo), 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 1 větší jablko (bez slupky a jader), 1 / 3 šálku mléka, 2 vajíčka, tymián, rozmarýn (nebo lžičku majoránky namísto obou koření), trochu soli

 


Záznamy: 1 - 6 ze 6