Saláty

Bramborový salát s červenou řepou

 

Suroviny:

1 kg zemiakov, 2 kyslé slede, 1 cibuľa, 200 g červené řepy, 2,5 dl vody, 2 lyžíce oleje, ocet, cukr, sůl, mleté černé koření, 200 g kyslé kapusty

 

Postup

V šupke uvarené zemiaky nakrájame na kolieska. Pridáme nakrájané slede, odkvapkanú a nakrájanú kapustu, osolíme, okoreníme. Cviklu narežeme na kocky a premiešame s olejom. Pridáme ju k zemiakom. 
Zálievku vyšľaháme z octu, vody, cukru a soli. Nalejeme na šalát a necháme odstáť.

Avokádový salát caprese

 

Suroviny:

250 g cherry rajčat nebo 2-3 rajčata
1 mozzarella nebo balení mozzarellových kuliček
1 menší červená cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
1 avokádo, zralé, nakrájené na kostky
hrst zelených oliv, nakrájených na půlky
hrst černých oliv, nakrájených na půlky
hrst čerstvé bazalky, nasekané na větší kousky

dresink:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
šťávu z půlky citrónu
sůl, pepř
(1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno)

 

Postup

1) Smícháme nakrájená rajčata, mozzarellu nakrájenou na plátky, cibuli, avokádo, olivy a bazalku.
2) Připravíme si dresink řádným promícháním všech surovin. Přelijeme přes smíchanou zeleninu. Necháme půl hodiny stát a můžeme podávat.

Asijský kuřecí salát

 

Suroviny:

3 kousky kuřecích prsou (pokrájených a orestovaných)
1 hlávkový salát nakrájený na malé kousky
1 hrnek čerstvých špenátových listů
1 hrnek fazolek

dressing:

2 lžíce hnědého cukru
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 půlka limetky

 

Postup

V menší míse smíchejte sojovou omáčku, cukr, olej a vymačkejte šťávu z limetky. Máme hotový dressing.

Dále smíchejte salát, špenátové listy, fazolky a kousky kuřecích prsíček ve větší nádobě. Nechte asi na 30 minut ochladit v lednici.

Před podáváním polijte salát dressingem a můžeme servírovat.

Ananasový salát s kukuřicí

 

Počet porcí: 4
Doba přípravy surovin: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Přibližná cena: 50 Kč
Ingredience:
  • 30 dg  strouhaného  sýra ... na silnější nudličky  ,můžeme použít jakýkoli tvrdší sýr výraznější chuti
  • 30 dg čerstvého ananasu (případně z plechovky )
  • 1 menší plechovka kukuřice
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl , pepř
  • hlávkový salát
Postup přípravy: Na kostičky nakrájený ananas dáme do větší mísy, přidáme scezenou kukuřici, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, jogurt, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Dáme alespoň na hodinu do chladu. Podáváme na listech hlávkového salátu
Nápad na vylepšení / tip: Nejlepší je proleželý na druhý den. Kdo nemá rád moc česneku, může ubrat-

 

Pampeliškový salát se smetanou

 

Ingredience 
• 400 g mladých pampeliškových listů
• 1 a 1 / 2 dl kyselé smetany
• půl lžičky mleté papriky
• pepř
• sůl
Příprava 
Pampeliškové listy opereme a nakrájíme na menší kousky, dáme do mísy a přelijeme smetanou rozšlehanou se solí, mletou paprikou a pepřem.
Poznámky
Čas: 15 m
Obtížnost: Malá
Kuchyně: Neznámá
Roční období: Kdykoli
Počet osob: 4

Salát ze slanečků

 

Ingredience 
• 6 slanečků
• 2 kyselé okurky
• 2 malé cibulky
• 1 jablko
• 2 lžíce citronové šťávy
• 150g kyselé smetany
• 100g jogurtu
• 1 lžíce křenu
• 4 lžíce bílého vinného octa
• sůl
• čerstvě umletý pepř
• 1 svazek kopru
• pažitky nebo petrželky
Příprava 
Vykostěné slanečky nakrájíme na malé kousky, okurky na plátky, cibuli na tenké kroužky.Jablko opereme, rozčtvrtíme, příčně nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou.
Kyselou smetanu smícháme s jogurtem, křenem, octem a olejem, trochu osolíme a opepříme.Všechny přísady smícháme s omáčkou, 1 až 24 hodin necháme rozležet. Zdobíme bylinkami.
Poznámky
Čas: 20 m
Obtížnost: Malá
Kuchyně: Neznámá
Roční období: Kdykoli
Počet osob: 4

Salát z grilovaných sépií

 

Ingredience 
• 80ml pomerančové šťávy
• 1 lžíce citronové šťávy
• 100ml olivového oleje
• 1 stroužek česneku
• 600g malích sepií
• 100g oliv bez pecek
• 600g okurek
• 200g malých rajčat
• 5 lžic nasekané petrželky
• 1 lžička podravky přísady
• olej na potírání grilu
Příprava 
Sépie očištěte, omyjte a osušte na papírovém ubrousku. Do mísy dejte rajčata nakrájená na čtvrtky a olivy bez pecek. Okurky častečně oloupejte, očištěte od semínek, nakrájejte na plátky a přidejte k rajčatům. 
Gril dobře zahřejte, potřete olejem a položte na něj sépie. Grilujte po všech stranách 3-č minuty. Poté sundejte z grilu, posypejte podravkou a přidejte k rajčatům a okurkám. Olivový olej promíchejte s prolisovaným česnekem, petrželkou a pomerančovou a citronovou šťávou. Touto směsí zalijte zeleninu a grilované sépie. t
Poznámky
Čas: 35 m
Obtížnost: Střední
Kuchyně: Italská
Roční období: Léto
Počet osob: 4

Cipískův sýrový salát s jogurtem

Ingredience 
• sýr cihla 200g
• salátová okurka 1/2ks
• vařené vejce 1ks
• citronová šťáva
• sůl
• olej
• jogurt nízkotučný 1ks
• rajče 2ks
• paprika 1ks

Příprava 

Zeleninu nakrájíme,sýr nastrouháme,smícháme s nakrajeným vejcem,jogurtem a zbylými přísadamy.
Poznámky
Čas: 5 m
Obtížnost: Malá
Kuchyně: Neznámá
Roční období: Kdykoli
Počet osob: 1

Salát s kozím sýrem, marinovanou hruškou a jablkem

 

Salát

3 hlávky libovolných salátů (i mix)

1/2 dl pekanových ořechů

1/2 dl sušených fíků nasekaných nadrobno

250 g kozího sýra nakrájeného na plátky

1 vanička malin

1 vanička ostružin

2 zelená jablka nakrájená na kulaté tenké plátky

2 hrušky nakrájené na tenké plátky 

 

Marináda

1/2 dl vinného octu z bílého vína

1 dl Finlandia Vodka Lime

1 dl vody

3/4 dl cukru

1 lžička mleté skořice

 

Dresink

2 lžičky malinového džemu 3-4 lžičky malinového octu

1 lžička balsamica (Borges)

1,5 lžičky medu

1/2 dl olivového oleje

sůl

pepř

 

Příprava

 

Nejdříve si připravte marinádu. V pánvi smíchejte ocet, vodu, Finlandia Vodka Lime, cukr a jednu čajovou lžičku skořice. Povařte 8 - 10 min. Po vychladnutí přidejte nakrájená jablka a hrušky a nechte marinovat minimálně půl hodiny.

Poté připravte dresink. Nejdříve přes jemné sítko do misky propasírujte malinový džem. Přidejte malinový ocet a med, dobře smíchejte. Za stálého míchání smažte na oleji. Nakonec ochuťte solí a pepřem.

Salát rozdělte na talíře, ozdobte plátky jablka a hrušky, na ně pak položte fíky a pekanové ořechy. Přidejte kozí sýr a ovoce. Ozdobte jedlými květy a podávejte s malinovým octem.

(4 porce)

Salát s pikantnim dresinkem

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Vaření 15 minut

Počet porcí

  • Pro 4 osoby

Ingredience

  • 140 g zelených fazolek
  • 300 g nových brambor, na plátky
  • 4 vejce
  • hrst vypeckovaných černých oliv
  • 250 g třešňových rajčátek, rozpůlených
  • 2 saláty Little Gem nebo ½ ledového, rozdělené na lístky či natrhané
  • sůl a pepř


Na zálivku
 

  • 1 lžíce dijonské nebo pikantní hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vsypte fazolky. Vařte tři až čtyři minuty, vylovte děrovanou lžící na cedník a zchlaďte studenou vodou. Do vody vsypte brambory a vařte je deset minut doměkka. Mezitím vložte celá vejce do kastrůlku s vroucí osolenou vodou, vařte osm minut, pak je slijte a zchlaďte.

2 Všechny přísady na zálivku prošlehejte ve velké míse. Vmíchejte fazolky, brambory, olivy a rajčata a salátové lístky. Vejce oloupejte, rozpulte a položte na salát, osolte a opepřete.
 


 


Záznamy: 1 - 10 ze 10