Sušenky

Máslové sušenky

 

Těsto

Hladká mouka

225 g
Práškový cukr 100 g
Vejce 1 ks
Máslo 125 g

Pečící papír

 


Na zdobení - výběr

 

Hořká čokoláda

 
Smetana  
Kokos  

Mandle

 

 

Postup přípravy receptu:

 

Z mouky, cukru, vajíčka a másla zpracujeme křehké těsto a necháme je asi 2 hodiny odpočinout.

Potom těsto rozválíme, vykrájíme různé tvary, složíme je na plech (pečící papír je kamarád...) a upečeme do růžova asi 30 minut. Vychladlé sušenky ozdobíme.

 

 

Moje sušenky

 

Suroviny:

světlé těsto: 
125 g másla
15 g cukru krystal
175 g hladké mouky
mléko

tmavé těsto:
125 g másla
15 g cukru krystal
160 g hladké mouky
15 g kakaa
mléko

 

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 C. V jedné misce prosijeme mouku a přidáme cukr. Poté přidáme rozkrájené máslo a vše propracujeme prstama.Nakonec přilejeme mléko a z těsta si vypracujeme šišku. V druhé misce smícháme ingredience úplně stejně, akorát přidáme kakao. Každou šišku si rozkrájíme na 3 stejné díly a uděláme si kuličky. 
Soví oči uděláme tak, že si vyválíme dva čtverce asi 15 cm, světlý čtverec potřeme mlékem a přilepíme na něj čtverec tmavý. Smotáme a nakrájíme kolečka a dvě kolečka slepíme opět mlékem.
Na lízátka si připravíme čtverec asi 10 x 10 cm. Ten potřeme mlékem a doprostřed vložíme světlý váleček, který jsme si udělali z druhé koule těsta. Poté přikrejeme tmavým těstem, nakrájíme kolečka a zapíchneme klacík.
Aby nám vznikla okénka, tak si z každé koule vytvarujeme obdelníky, které ještě rozřízneme v polovině, takže dostaneme 4 uzoučké obdelníčky. Ty střídavě naskládáme na sebe, pospojujeme mlékem a nakrájíme.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 20 minut (dozlatova), když jsou sušenky hotové, opatrně je přendáme na tácek a necháme vychladnout.

Kokosové sušenky od Médi Pusíka

 

Suroviny:

- 160g hladké mouky
- 100g cukru krupice
- 125g tuku [máslo nebo heru]
- 100g strouhaného kokosu
- 1 velké vejce
- nastrouhanou citronovou kůru nebo trochu šťávy

 

Postup

Z uvedených surovin si vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice. Pak si těsto vyválíme na slabší placku a vykrajujeme libovolné tvary...nejlépe kolečka. Těsto při vyvalovalování pečlivě podsypáváme moukou, protože je dosti lepivé. Vykrojené tvary dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi na 100 stupňů cca 15 minut. Když sušenky začnou růžovět - jsou hotové.

Sušenky jsou výborné samotné, ale můžeme je plnit třeba marmeládou nebo postříkat čokoládou.

Jednoduché sušenky

 

Suroviny:

400g hladké mouky

200g másla

150g cukru ( je jedno, jestli moučka, nebo krystal)

2 vejce 

kakao + vanilkový cukr 

bílek na pomazání

 

Postup

Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto, které si rozdělíme na dvě poloviny - do jedné přidáme kakao, do druhé vanilkový cukr.
Hotové těsto dáme cca na 20 min. vychladit do lednice. 
Poté si vybereme, jaké tvary chceme v sušenkách mít - spirálu vytvoříme tak, že si vyválíme pár milimetrů tenký , cca 6 cm široký a 12 cm dlouhý plát z tmavého i světlého těsta , oba pláty položíme na sebe a zarolujeme . Šachovnice docílíme střídavým vrstvením tmavého a světlého válečku z těsta.( Váleček by měl být opět vždy cca 12 cm dlouhý). Když máme "štangličky" s tvary z těsta hotové, dáme si je alespon na hodinu do mrazáku . Když jsou dostatečně ztuhlé, nakrájíme z nich asi 0,5 cm tenké plátky, které dáme na vymazaný plech a všechny je potřeme bílkem. Pečeme zhruba na 160 stupňů , 6-10 minut . Při vyndávání z trouby, by sušenky měly být ještě měkké . Pokud je vypečete moc, nemusely by změknout .

Arašídové sušenky

 

Suroviny:

150g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžičku pr.do pečiva
70g másla
70g arašídového másla
110 g krystal.cukru
100g přírodního cukru
1 sáček van.cukru
1 vejce

 

Postup

Do mísy prosijte mouku, přidejte všechny ingredience, zpracujte těsto, z těsta vytvořte kuličky vel. vlašského ořechu a dejte na plech s pečícím papírem nebo pečící folií, lehce promáčkněte (např. pomoučeným dnem sklenice)- pečením se rozběhne na placku.
Troubu předehřejte na 190 stupňů (horkovzduch na 170) a pečte 10 - 12 minut do zlatova. Nenechejte se mýlit, že jsou na povrchu měkké, stačí jim dát pár minut, zchládnutím zpevní a budou vláčné a křehké.

Poznámka

Stačí pár minut a máte skvělou pochoutku nejen na vánoce.
Dobrou chuť, přidávám foto - jsou teda dost sladké

Vločkové sušenky

 

Suroviny:

80g másla, 60 g moučkového cukru, 80 g ovesných vloček, 100 g hladké mouky, 50 g rozinek, 1 vejce, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, mouka na posypání válu

 

Postup

Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, rozinky nasekáme na menší kousky, ovesné vločky posekáme ručně nadrobno a nasucho je opražíme.
Smícháme všechny sypké suroviny, do kterých na vále zapracujeme máslo a vejce. Necháme v lednici půl hodiny odpočinout.
Z těsta tvoříme kuličky, z nichž tvarujeme malé placičky o průměru cca 5 cm. Pokládáme na pečící papír a pečeme (spíše sušíme) ve středně vyhřáté troubě do růžova (cca 160°C).

Domácí sušenky-Cookies

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g hladké mouky,1/2 pytlíku prášku do pečiva, 125g másla nebo Hery,1/2 pytlíku vanilkového cukru, 5 PL cukru,špetka soli, 1 vejce. Přidávám:rozinky, čokoládu,mandle, vlašské oříšky - dle chuti a toho co máte doma,-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny zpracujeme dohromady (máslo nechávám rozehřát na plotně). Já prodělávám rukou ale zvládne se to i měchačkou. Těsto bude možná lehce lepivé ale to by nemělo vadit. Přidám dle chuti rozinky, čokoládu a oříšky. U čokolády jsem zjistila že je lepší ji nalámat - když jsem ji nastrouhala tak v koláčcích není moc poznat.\r\nPolévkovou lžící si vždycky naberu kopeček těsta a udělám malou placičku asi 1 cm vysokou. Pokládám na pečící papír a peče se v předehřáté troubě na 220°C. Stačí péct jen 5-10 minut a je to. Nechte chviličku zchladnout aby koláčky zatuhly a pak už jen dobrou chuť,-)
Je to první recept se kterým jsem moc spokojená a všichni si na něm pochutnáváme, tak dávám dál,-)
Z dávky je asi 20ks sušenek.


Záznamy: 1 - 7 ze 7