Bezmasá jídla

Brambory zapékané

Ingredience:

800 g - brambor
1 - pórek
1 - cuketa
2 - rajčata
10 g - másla
150 g - lučiny
5 lžic - mléka
1 - vejce
100 g - strouhaného sýra
sůl
pepř
muškátový oříšek

 

Postup přípravy:

Brambory uvaříme, scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pórek očistíme, omyjeme rozebereme na listy a několik minut povaříme v dostatečném množství vroucí, osolené vody. Prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Cukety a rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem. Dovnitř navrstvíme brambory, pórek, cuketu a rajčata. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lučinu rozmícháme s mlékem. Přidáme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Krém rozprostřeme na zeleninu. Pokrm posypeme strouhaným sýrem a zapékáme asi 20 minut.


 

Šišky s mákem

Ingredience:

800 g brambor1 vejce,
300 g hrubé mouky,
150 g strouhanky nebo máku,
100 g moučkového cukru,
100 g másla,
sůl

Postup:

Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tužší těsto. Připravené těsto rozválímé na silný plát, který rozdělíme na pásy široké asi 3 cm, nakrájíme na malé tyčinky a rukou z nich vyválíme šišky. Šišky uvaříme v osolené vodě, pomocí síta je vyjmeme, necháme okapat, posypeme mletým mákem (nebo nasucho opraženou strouhankou), který smícháme s moučkovým cukrem, a nakonec polejeme rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť!

 

Zapečená rýže

Potřebujeme:

1 hrnek dlouhozrnné rýže, 2 hrnky vody, rostlinný olej, 1 plechovka tuňáka (lepší je ten v oleji), 2 větší rajčata, 1 balení sýru Mozzarela, koření (oregáno, grilovací, speciální směs na rýži, směs na ryby, já mám ráda směs na pizzu, chuti se meze nekladou)

 

Jak na to:

Pokud máme tuňáka v oleji, nejprve plechovku otevřeme a necháme co největší množství oleje odkapat (nevymačkávat!), pokud je ve vlastní šťávě, můžete ho otevřít až ke konci.
Na sporák dáme hrnec s trochou oleje, na který, až bude rozpálený, nasypeme připravený hrnek rýže. Není dobré teď od hrnce odbíhat, s rýží se musí neustále míchat, nebo ji z hrnce už nedostaneme nikdy. Takto rýži restujeme asi 5 - 7 minut. Poté přelijeme dvěma hrnky teplejší vody a přiklopíme pokličkou. Vodu necháme dojít k varu a poté plamen zeslabíme, voda nemusí probublávat. Rýže se takto vaří zhruba 15 - 20 minut (dokud nevstřebá veškerou vodu - pokud jste to s vodou přehnali, bude lepší ji ke konci slít) za občasného promíchání.
V závislosti na tom, jakou máte troubu, si ji předehřejte asi na 200°.
Mezitím si jedno rajče nakrájíme na plátky, druhé spíše na menší kostičky. Na plátky nakrájíme i Mozzarelu.
Když je rýže hotová, dáme ji do vymazané zapékací mísy, kde ji smícháme s kostičkami rajčete, tuňákem, pořádně okořeníme (v tomto případě se ani překořenit nedá) a navrch položíme plátky druhého rajčete, které překryjeme plátky Mozzarely. Pečeme, dokud sýr na povrchu nezezlátne.

Jáhelný nákyp se zeleninou

Suroviny:

200g jáhel (v suchém stavu), 4 vejce, 1 pórek, mražená zelenina dle chuti, sůl, máslo na vymazání pekáčku, strouhanka.

Způsob přípravy:

 
Jáhly 3x spaříme horkou vodou na cedníku a necháme vykapat všechnu vodu. Potom jáhly vsypeme do kastrolu a zalijme horkou osolenou vodou v poměru 1 díl jáhel, 2 díly vody. Vaříme cca 20 min. Mezitím si nakrájíme pórek na nudličky a rozmrazíme zeleninu. Větší kusy zeleniny můžeme nasekat. Uvařené jáhly necháme chvíli chladnout a mezitím si vymažeme pekáček nebo ohnivzdornou mísu máslem a vysypeme strouhankou (můžete použít strouhanku kukuřičnou nebo běžnou). V míse smícháme připravenou zeleninu, pórek, jáhly a nakonec vmícháme vejce. Dosolíme dle chuti a vložíme do trouby . Pečeme při 200oC asi 20 minut. Povrch by měl mírně zezlátnout a nákyp trochu nakynout - nasuflovat. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Podle chuti můžeme do směsi přidat jakékoliv předem orestované maso nebo šunku

 

Cannelloni se špenátem a sýrem ricot


doba přípravy: 1 hodina 20 min
porce: 4

 

Suroviny:

12 suchých "trubek" cannelloni dlouhých asi 7,5 cm, máslo na vymazání zapékací misky

náplň:
140 g nakrájené libové šunky
140 g zmrazeného špenátu, rozmrazeného a okapaného
115 g sýra ricotta
1 vejce
3 lžíce čerstvě nastrouhaného sýra pecorino
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř

sýrová omáčka:
600 ml mléka
25 g nesoleného másla
85 g čerstvě nastrouhaného sýra gruyére
2 lžíce mouky
sůl a pepř

Receptura:

1. Ve velkém hrnci přiveďte mírně osolenou vodu k varu. Přidáme cannelloni, opět přivedeme k varu a vaříme 6 - 7 minut, až jsou těstoviny téměř měkké. Slijeme je a propláchneme studenou vodou. Cannelloni rozložíme na kuchyňskou utěrku.
2. Do mixéru vložíme šunku, špenát a sýr ricotta a chvilku mixujeme. Přidáme vejce a pecorino a rozmixujeme na hladkou pastu. Náplň přendáme do misky a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Zapékací misku vymažeme máslem. Náplň vložíme do cukrářského sáčku s trubičkou o průměru 1 cm. Opatrně otevřeme jeden cannelloni, postavíme kolmo k podložce a naplníme. Hotovou trubičku vložíme do zapékací misky; postupně naplníme všechny těstoviny.
4. K přípravě omáčky zahřejeme mléko těsně pod bod varu. Mezitím rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání minutu smažíme. Odstavíme z plotny a postupně vmícháme horké mléko. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme při nízké teplotě 10 minut, dokud omáčka nezhoustne; stále mícháme, aby směs byla hladká. Odstavíme z plotny, přimícháme sýr gruyére a podle chuti osolíme a opepříme.
5. Sýrovou omáčku nalijeme na naplněné cannelloni. Zapékací misku zakryjeme alobalem a zapékáme v troubě předehřáté na 180 °C (plynová trouba stupeň 4) 20 - 25 minut. Ihned podáváme.

U vegetariánské verze tohoto pokrmu vynecháme šunku nebo ji nahradíme stejným váhovým množstvím hub.

 

Sýrové halušky s cibulí

Potřebujeme:

2 cibule, 250 g Goudy, 500 g halušek (čerstvých, z mrazícího pultu), sůl, 50 g másla, čerstvě umletý černý pepř

Jak na to:

Cibuli nakrájíme na kolečka. Goudu nastrouháme. Troubu vyhřejeme na 150 °C.
Halušky uvaříme v osolené vodě podle návodu a necháme okapat. Pak je posypeme sýrem a vrstvíme střídavě do ohnivzdorné mísy. Pokrm osolíme a opepříme a mísu zasuneme do předehřáté trouby. Cibuli opečeme na rozehřátém másle, halušky jí posypeme a podá­váme.

Rýžový nákyp

Ingredience:

350 g rýže
100 g másla
3 vejce
500 g jablek
120 g cukru krystal
7 dl mléka
30 g moučkového cukru
mletá skořice
špetka soli
 

Postup:

Do vařícího mléka vysypeme opláchnutou rýži, přidáme polovinu másla, špetku soli a uvaříme doměkka. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Do vychladlé rýže přidáme žloutky, polovinu cukru, tuhý sníh z bílků a vše jemně promícháme. Máslem vymažeme jánské sklo, do kterého rozložíme rovnoměrně polovinu rýže, na ni položíme tenké plátky oloupaných jablek, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a přikryjeme zbylou rýží. Vše polijeme roztaveným máslem a upečeme dozlatova. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
 

Kuskus se zeleninou

Ingredience

1 hrnek kuskusu, 2 hrnky vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 sáček mražené zeleniny (jakoukoliv máme rádi), 250 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, pár oliv, voda na uvaření zeleniny

Postup

Kuskus nasypeme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou, ve které jsme rozvařili kostku bujónu (kdo nechce bujón, stačí vodu osolit). Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát. V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, do vařící vsypeme zeleninu a asi minutu povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Do kuskusu vmícháme olej, okapanou zeleninu a na kostičky nakrájený sýr. Kdo rád, přimíchá na kolečka nakrájené olivy. Chutná teplé i studené.

 

Barbucha

Suroviny:

voda
vejce
pol.mouka
kypřící prášek
pokud děláme slané, přidáme vegetu
sladké - cukr moučka

Postup

Ve vodě vyšleháme vejce, přidáme mouku s kypřícím práškem, uděláme hustší těstíčko. Pokud děláme slané, přidáme vegetu, sladké cukr.
Do rozpáleného oleje tvoříme pomocí naběračky placičky. Smažíme po obou stranach do zlatova.

Poznámka

Nejlepší jsou barbuchy ještě teplé, rozkrojíme, mažeme máslem.
Mé oblíbené jsou pomazané s marmeládou. Ideální ke snídani.


Záznamy: 1 - 9 ze 9