Cukroví

Adventní věneček

 

Suroviny:

50 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru moučka, 2 vejce, 10 dkg másla, 2 lžíce medu, 2 lžícerumuperníkové koření 1 lžíce, trochu kaka, 1/2 lžičky jedlé sody, barevná rýže a jiné.

 

Postup

Těsto dáme do lednice odpočinout. Potom z lednice vytáhneme a necháme při pokojové teplotě pozvolna povolit. Vypracujeme tuhé těsto, vyválíme a na mírně vymaštěný plech dáme péct vykrájené tvary, potřeme vlažnou vodou. Po upečení věneček a různé tvary potřeme rozmíchaným vejcem v mléce a necháme na plechu vychladnout.

Vánoční ježci

Ingredience

NA POTŘENí

50 g čokoláda na vaření

PODLE POTŘEBY

ořechy

kokos

TĚSTO

1 ks vejce

350 g hladká mouka

50 g cukr krupice

200 g tuk

100 g máslo

Postup přípravy receptu

Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na menší kousky. Do každého dílku zabalíme kousek ořechu (např. vlašského, lískového nebo i mandle) a tvarujeme ježky - doporučuji dělat menší a kulaté ježky se zvednutými čumáčky, jelikož se těsto při pečení trochu rozlije.Ježky pečeme cca 15 minut, dokud ježci nezrůžoví, při 160 °C. Po upečení necháme ježky vychladnout.Rozpustíme si čokoládu. Tělíčka ježků potřeme čokoládou a posypeme kokosem. Zbytkem čokolády malujeme ježkům očička a čumáčky.Lepší je nechat vánoční ježky nějakou dobu odležet.

Měkké medové perníčky

 

Ingredience

 

2 lžíce
med

 

1 lžička
soda

 

100 g
tuk

 

2 lžičky
perníkové koření

 

140 g
cukr moučka

 

2 ks
vejce



Postup přípravy receptu

 

Cukr utřeme se 2 vejci a změklou Herou, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

400 g
hladká mouka
 

Vosí hnízda

Potřebujeme:

1 / 2 kg hladké mouky, 5 žloutků, špetku soli, 3 dkg droždí, 1 kostku cukru, 2,5 dcl vlažného mléka. Necháme vykynout a pak rozválíme na tloušťku 1 / 2 cm.
Náplň: 20 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg mletých ořechů

Jak na to:

Mouku, žloutky, špetku soli, droždí, kostku cukru a mléko necháme vykynout, a pak rozválíme na tloušťku 1 / 2 cm. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme ořechy a náplň natřeme na těsto, které jsme posypali rozinkami. Těsto svineme do rolády a krájíme na 1,5 cm hrubé řezy. Klademe je řeznou stranou na vymazaný a pomoučněný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Necháme ještě chvilku kynout a pak pečeme v horké troubě. Když je napůl upečené potíráme šlehačkou smíchanou s moučkovým cukrem.


Záznamy: 1 - 4 ze 4