Ryby

Pangasius pečený v troubě

 

Ingredience

2 porce

2 filety pangasia (asi 500 g),

1 PL olivového oleje,200 g rajčat,50 g šalotky,sůl,pepř,tymián,rozmarýn,majoránka,provensálské byliny

 

Postup

 

Šalotky nakrájíme nadrobno, rajčata na plátky. Dno pekáče pokryjeme olejem, do něj rozprostřeme nasekané šalotky a pokryjeme plátky rajčat, na které položíme osolená a okořeněná filátka ryby. Pečeme v troubě při 180 stupních 20 minut.

Několik minut před koncem pečení přidáme trochu crème fraîche pro zjemnění vypečené šťávy. Vložíme na několik minut zpět do trouby a pak podáváme.

Koření použijeme s citem, má jen podtrhnout chuť ryby, nikoli ji překrýt.

Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie=1729 kJ, bílkoviny=51,0 g, tuky=21,0 g, sacharidy=6,5 g.


Losos se švestkovou omáčkou

 

Ingredience

4 porce

4 lososové steaky (nejlépe po 150 g)

100 g švestkových povidel200 ml smetany ke šleháníolivový olejčerstvě drcený pepřčerstvá citrónová šťávasůl (nejlépe mořská)

 

Postup

 

Lososa osolíme, opepříme a zakapeme čerstvou citrónovou šťávou.
V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a porce ryby opečeme z obou stran. Vyjmeme a uchováme teplé.
Do pánve přidáme povidla, zalijeme smetanou, dobře promícháme a necháme na mírné teplotě zredukovat.

Porce ryby zčásti přelijeme švestkovou omáčkou, ozdobíme plátkem citrónu a ihned podáváme.

 

Doporučená příloha: vařené brambory s máslem, sypané něčím zeleným


Pangasius v parmazánové krustě

 

Ingredience

4 porce

4 filety pangasia

3–4 bílkyhrst jemně nastrouhaného parmazánusůlčerný pepř

 

Postup

 

Bílky našleháme vidličkou v ploché misce nebo hlubokém talíři, přidáme hrst parmazánu a promícháme.
Porce ryby osušíme, osolíme a obalíme v připravené směsi. Přendáme do vymazané zapékací misky, zalijeme zbytkem směsi a pečeme při 230°C asi 20 minut.

Pozn.: Recept vznikl v inspiraci mnohokrát vyzkoušenými sýrovými brambůrky od Babi.

 

Doporučená příloha: vařené nebo šťouchané brambory, plátek citrónu a lžička brusinek


Amur v bylinkovém těstíčku

Suroviny

800 g amura

citrónová šťáva

3 stroužky česneku

2 vejce

provensálské koření

50 ml piva

hladká mouka

olej

sůl

mletý pepř

 

Postup přípravy

Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citrónem, osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme 30 minut odležet. Z vajec, piva, provensálského koření a mouky umícháme hustší těstíčko, ryby v něm obalíme a pak usmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podáváme s vařenými bramborami.

Tygří slzy

 

Ingredience

1 porce

2 PL rybí omácky

2 PL limetkové stávy2 PL trtinového cukru1 PL sambal oelek nebo více½ cibule nakrájené na kosticky1 PL maizeny

 

Postup

V kastrolku smíchejte vsechny ingredience. Privedte do varu a proslehejte.
Podávejte k masu, drubezi, rybám nebo k zelenine.
Omácka musí být tak ostrá ze i tygr zacne slzet. Proto tento název.


Zapékaná ryba v sezamu

Potřebujeme:

4 porce 600 g filetů, 600 g čerstvého špenátu, 2 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 300 g malých rajčat, sůl, pepř, 125 ml zeleninového vývaru (z kostky), citrónovou šťávu, 4 lžíce zakysané smetany , 4 lžičky sezamových semínek, bylinky na ozdobu

Jak na to:

Špenát pozorně přeberte, omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Na hlubší pánvi rozehřejte olej a cibuli se špenátem na něm orestujte. Očištěný česanek pokrájejte na plátky, rajčata opláchněte, osušte a spolu s česnekem přidáme k špenátu. Směs osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem. Vše krátce povaříme. Rybí filety očistěte, opláchněte a osušte. Pokapejte je citronovou šťávou, osolíme, mírně posypeme pepřem, natřete zakysanou smetanou a posypte sezamovými semínky. Uložte je na plech vyložený papírem na pečení a vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte při 180 C přibližně 20 minut. Připravenou špenátové směs rozdělte na talíře, přidejte porce ryby a ozdobte bylinkami.
Jako přílohu můžete (ale nemusíte) dát vařené brambory nebo čerstvé pečivo.
Tip: Místo candáta můžete použít i jinou rybu, např.. mořskou štiku nebo třesku. Na přípravu jídla se hodí i rybí filé "kostka".


Záznamy: 1 - 6 ze 6