Marmelády

Švestková DIA marmeláda

 

Suroviny:
1 kg vypeckovaných švestek
1 gelfix 2:1 nebo 3:1
dle chuti - cca 4 lžičky umělého sladidla

Postup:
Švestky rozmixujeme nebo rovnou dáme do hrnce a pomalu rozvaříme. Někdy je potřeba přilít i trochu vody (cca 2dcl). Švestky nemají tolik vody jako jiné ovoce. Přidáme gelfix smichany s trochou sladidla a až se to bude vařit, přidáme zbytek sladidla a popř. ještě dosladíme dle chuti.
Švestky můžeme obměnit jakýmkoliv ovocem. Vyborná je i špendlíková marmeláda!

Marmeláda z Dýně

 

Suroviny:
1,5 kg dyně
lžíce kyseliny citronové
1 kg želírovacího cukru
pár kapek trestě (meruňky,ananas,broskve apod.)

Postup:
Dyni nastrouhat na hrubém struhadle,dát do hrnce a dusit-bez vody.Když je měkká přidat cukr,kyselinu a tresť rozmixovat,povařit 3 minuty a pak plnit do sklenic.

Nutela z jablek od Geve

 

Suroviny:
3 kg jablek
400 ml vody
1kg krystaloveho cukru
100g kakaoveho prasku
200g cokolady na vareni
4 pudinkove prasky.

Postup:
Jablka zbavime jadrincu a nakrajime na kousky.Spolecne s dalsimi surovinami krome pudinku rozvarime,potom rozmixujeme a nechame vychladnout. Do smesi potom vmichame pudinky a znovu povarime. Nakonec hmotu nalijeme do sklenic a sterilujeme jako kompot. Vysledna pomazanka musi byt husta.

Džem z meruněk a angreštu

Doba přípravy: asi 20 minut

Přísady:
600 g vypeckovaných meruněk
400 g angreštu
na špičku nože mletého badyánu
1 balíček Gelfixu Extra 2:1
500 g krupicového cukru


Příprava:
1. Omyté a vypeckované meruňky rozemeleme spolu s omytým a odstopkovaným angreštem a dáme do většího hrnce. 

2. Cukr smícháme s Gelfixem Extra a přidáme spolu s badyánem k mletému ovoci. Přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme minimálně 5 minut. 

3. Džem ihned plníme do připravených sklenic a uzavřeme víčkem.

Broskvovo-malinový džem

Přísady:
Na cca 5 sklenic po 200 ml: 
700 g broskví 
300 g malin 
350 g cukru 
1 bal Gelfix Super 3:1 Dr.Oetker 

Příprava:
1. Broskve omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme, vypeckujeme, nakrájíme nadrobno a navážíme (700 g). Maliny přebereme a navážíme (300 g). 
2. Ovoce dáme do hrnce. Cukr smícháme s Gelfix Super 3:1 a poté promícháme s ovocem. Vše přivedeme za stálého míchání k varu a necháme přibližně 3 minuty 
povařit, přičemž stále mícháme. Poté sejmeme z plotny. 

3. Případnou pěnu sebereme a džem ihned plníme po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme, ototčíme dnem vzhůru a necháme přibližně 5 minut stát na víčku. 

TIP: Sklenice před použitím vypláchneme horkou vodou, aby při nalévání džemu nepraskly.

Bananovy dzem

Suroviny:
1kg bananu
1/2 lzicky tluceneho hrebicku
stava z 1 citronu
750 g cukru
1 dl rumu

Postup:
Oloupane banany nakrajime a rozvarime s 1 litrem vody a pomalu varime dohusta. Pak pridame cukr, citronovou stavu a hrebicek.Uvedeme do varu a hned plnime do nahratych sklenicek. Rum pridavame az nakonec.

Tento neobvykly exoticky dzem naramne voni a zvlast chutna na opecenych toastech, nebo na housticce s maslem.

 


Záznamy: 1 - 6 ze 6