Polévky

Couračka

 

Ingredience

200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín

Postup

Zelí pokrájíme na menší kousky (kdo nerad moc kyselé, může propláchnout).

Brambory nakrájíme na menší kostičky, zalijeme troškou vody (jen tak aby byly ponořené), osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.

V jiném hrnci uvaříme zelí. V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme ho k zelí. Za častého míchání povaříme, aby se ztratila chuť syrové mouky.

Do polévky přidáme uvařené brambory (i s vodou ve které se vařily) a smetanu. Promícháme a necháme přejít varem.

Těsně před podáváním můžeme přidat do polévky máslo (není nutné).

Bramborová s haluškami

 

Ingredience

500 g brambor, 1 mrkev, 40 g másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, vegeta, 1 vejce, hrubá mouka, zelená petrželka

Postup

Do hrnce dáme máslo, na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme asi 3-4 minuty. Posypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme světlehnědou zásmažku. Zalijeme asi litrem studené vody, přidáme vegetu, na kostky nakrájené brambory a necháme vařit. Zatím rozmícháme vejce se špetkou soli a hrubou moukou, aby vzniklo husté těstíčko. Až jsou brambory poloměkké, haluškové těsto propasírujeme přes hrubé struhadlo do polévky. Dovaříme do změknutí brambor. Nakonec polévku dochutíme solí a ozdobíme zelenou petrželkou.

Bílá polévka s vajíčkem

 

Ingredience

1/2 l brambor nakrájených na drobné kostičky, sůl, 1/8 l smetany ke šlehání, 1 vrchovatá lžíce hrubé mouky, 1 - 2 lžíce octa, vajíčka natvrdo nebo nahniličku

Postup

Brambory zalejeme 3/4 l vody, osolíme a dáme vařit. Těsně před dovařením si připravíme záklechtku z 1/4 l studené vody, smetany a hrubé mouky. Nalijeme ji do brambor, mírně povaříme a nakonec přidáme podle chuti ocet. Do každého talíře dáme na kolečka nakrájené vajíčko.

Brokolicová polévka s chřestem

Potřebujeme:

300 g brokolice, 150 g chřestu, 2,5 dl mléka, 2,5 dl smetany, 2 dl zeleninového vývaru, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžíce másla, bílý pepř, sůl

Jak na to:

Z másla, a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme zeleninovým vývarem a mlékem a necháme povařit. Do bílé polévky přidáme orestované kousky brokolice a chřestu, dochutíme solí, mletým bílým pepřem a na závěr zjemníme smetanou.

Příloha:
podáváme s toastem zapečeným se sýrem

Báječná cuketová polévka

 

Ingredience
Cuketa
větší
1 ks
Brambory
2-3
3 ks
Cibule
menší
1 ks
Zakysaná smetana 1 kelímek
Olivový olej
1-2
2 lžíce
Kari 1 lžička
Bylinky
např.petrželka, libeček, apod.
1 hrst
Sůl

1 špetka


 

Postup přípravy receptu:

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu. Přidáme kari koření, sůl a zalijeme vodou, jen asi 1 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká). Vaříme doměkka, celý obsah hrnce rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a všleháme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Je velmi dobrá samotná, nebo s kostičkami do polévky.

 

Falešná držková od Magdy

využitý čas: 10 minut

cena: 20 kč

 

Co je potřeba:

- máslo + hladká mouka na jíšku

- 2 vajíčka

-  2-3 lžičky sladké papriky

- 2 lžičky majoránky

- 1 kostka masoxu

- 3 stroužky česneku

- horkou vodu

 

....a jdeme na to!

1. V hrnci si uděláme máslovou jíšku, do jíšky hodíme 2 vajíčka a rychle mícháme. Nasypeme papriku a majoránku, vzniknou nám kousky z vajíčka, které vypadají jako držky. Rychle zalijeme horkou vodou. Přidáme masox a rozmačkaný česnek, chvilku pováříme a máme hotovo.


Záznamy: 1 - 6 ze 6