Omáčky

Pivní omáčka

 

Ingredience

2 porce

30 g másla1 cibule, nakrájená na drobné kosticky4 prolisované strouzky cesnekuca. 125 ml tmavého pivaca. 5 PL (telecího) vývarumletý kmínsůl

 

Postup

 

V kastrolku rozehrejte máslo a na nem orestujte cibuli a cesnek do zlatova. Prilejte k nim vývar a pivo a varte mírným varem ca. 8 minut. Dochutte solí, peprem a kmínem.

Tip: Při restování cibule a česneku přidejte do kastrolu plátky žampionů.

Tato omáčka je vhodná k frikadelám, sekané pečeni a ke zbytkum pečene.


Olivová omáčka

 

Ingredience

1 porce

10–12 oliv

2 dl smetany ke slehání½ dl cili omácky1 KL bramborové mouckyevt. sul

 

Postup

Olivy nakrájejte na plátky. Dejte je do kastrolku spolu s cili omáckou a bramborovou mouckou. Prilejte smetanu a za stálého míchání chvíli povarte. Ochutte evt. solí.
Tato omácka je nejlepsí k rybám, zvlást vareným.


Thajská česneková čili omáčka

 

Ingredience

8 rozetrených strouzku cesnekuca. 15 cervených cili papricek, ocistených a nakrájených na drobno4 rajcata nakrájená na kosticky3 kousky oloupaného zázvoru180 ml kosticek cibule2 PL sojové omácky2 KL utluceného nového korení2 KL cukru2 PL oleje1½ PL maizenysul podle chuti

 

Postup

Do kastrolu dejte vsechny ingredience krome cukru a maizeny. Varte mírným varem az se vse dobre provarí, asi 10–15 minut. Pokud se tekutina hodne odparí, pridejte pár lzic vody. Odstrante ze sporáku a nechte trochu zchladnout. Omácku nalejte do robota a rozmixujte na pastu takové hrubosti nebo hladkosti jakou si prejete.
Omácku vratte do kastrolu, pridejte k ní cukr a maizenu, podle chuti osolte a varte mírným varem az zacne houstnout. Rozdelte ji do sklenic a nechte zchladnout.
Z tohoto mnozství je asi 500–600 ml hotové omácky.



 

Rychlá holandská omáčka

 

Ingredience

4 porce

3 pasteurisované vajecné zloutky

200 g másla1 PL citronové stávyevt. pepr

 

Postup

Žloutky dejte do el. mixeru. V kastrolku zahrívejte máslo az bublá. Spuste mixer a slabým praménkem do nej pomalu nalévejte horké máslo.
Pokud je omácka hustá, prilejte do ni trochu horké vody. Do omácky vmixujte citronovou stávu a evt. pepr.


Šípková omáčka

Potřebujeme:

3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce citrónové šťávy, cukr, sůl

Jak na to:

Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme.

Rajská omáčka Šedého Vlka

Ingredience

4 porce
50 g másla
60 g hladké mouky
2 cibule
400 g rajského protlaku
1 l vody
celý pepř
nové koření
bobkový list
tymián
sůl
1 lžíce cukru

Postup

1. nakrájet cibuli na co nejvíc drobno
2. osmažit cibuli na másle do sklovata
3. zasypat moukou, udělat jíšku
4. zalít vodou a přidat rajský protlak a koření, sůl, cukr
5. občas zamíchat, nechat rozvařit (poznám podle toho, že už není do čeho kousat)
6. mixovat, nebo propasírovat (=protlačit cedníkem, zároveň vyndat pepře a bobkové listy)

 
Houskový knedlík

Ingredience

Postup přípravy receptu

 

Mouku, sůl, prášek do pečiva, žloutek a vodu dobře vypracujeme na hladké těsto. Nakonec zapracujeme na kostičky nakrájené starší housky.

Z těsta uděláme dva válečky, které zavaříme do slané vody. Od chvíle kdy vyplavou počítáme 20 minut varu (10 minut z každé strany).

Potom knedlíky nakrájíme kráječem nebo nití na plátky, naskládáme do servírovací mísy a přikryjeme přeloženou utěrkou. Ta zabrání chladnutí a hlavně odebere přebytečnou vlhkost.

500 g hrubá mouka
2 - 3 dl voda
2 k houska
1 k žloutek
1 balíček prášek do pečiva
1 špetka soli
 

 


Záznamy: 1 - 6 ze 6