Předkrmy

Francouzské topinky

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 6 krajíců chleba
  • 4 vejce
  • trocha smetany
  • skořice
  • med
  • lískové oříšky
  • máslo

POSTUP:
    Rozmícháme vejce, zalijeme smetanou (aby vznikla řidší konzistence, která se lépe vsákne do chleba), posypeme skořicí a znovu promícháme. Krajíce chleba namáčíme ve vajíčku a smažíme na pánvičce. Nakonec smažený chléb rozřízneme na trojúhelníky, namažeme medem, posypeme lískovými oříšky, přeložíme trojúhelníčky přes sebe a podáváme.

Ďábelská vejce s houbami

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 6 vajec
  • 100 g nakladáných hub
  • 1 malá cibule
  • 1 sterilovaná kapie
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 feferonka
  • 80 g hořčice
  • 80 g kečupu

POSTUP:
    Vejce uvaříme na tvrdo, necháme vyhladnout, oloupeme, na obou stranách jemně zkrojíme a pak podélně rozpůlíme. Smícháme kečup s hořčicí, nahrubo nakrájenou cibulí, paprikou a houbami, hráškem a jemně nasekanou feferonkou. Na řeznou plochu půlky vajec naneseme připravenou směs, ozdobíme nasekaným bílkem a zelenou petrželkou a podáváme.

Cikánské sýrové toasty

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 1 chlebíčková veka
  • 3 sýry se šunkou
  • česnek třený se solí
  • máslo
  • petrželka
  • kapie

POSTUP:
    Veku nakrájíme a grilujeme ji do zlatova po obou stranách. Toasty potřeme česnekem a sýrem se šunkou a znovu grilujeme potřenou stranu asi jednu minutu. Hotový toast ozdobíme kousíčkem másla, zelenou petrželí a proužkem kapie.

 

Bryndzové pagáčiky

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 250 g bryndzy
  • vejce
  • prášek do pečiva
  • tuk
  • sůl

POSTUP:
    Z mouky, bryndzy, soli, tuku a vajíčka uděláme těsto, přidáme prášek do pečiva a necháme přikryté odpočinout, pak proválíme, přeložíme a znovu necháme odpočinout. Rozválíme na přibližně 1 cm tloušťky, vykrajujeme kolečka, ta potřeme žloutkem a dáme péct.

Artyčoky po španělsku

Potřebujeme tyto suroviny:

  • 4 čerstvé artyčoky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 lžic bílého vína
  • 2 lžíce oleje
  • půl lžičky hladké mouky
  • 1 dl vývaru
  • citrónová šťáva
  • mletý pepř
  • ocet
  • sůl

POSTUP:
    Řezné plochy očištěných artyčoků potřeme citrónovou šťávou, dáme je do vařící osolené vody, do níž jsme přidali několik kapek octa, a vaříme 20 minut. Potom je necháme vychladnout, odstraníme střední lupínky a květní pestíky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme artyčoky, ocet, víno a dusíme, až jsou artyčoky téměř měkké a tekutina odpařená asi na 2 lžíce. Podlijeme je vývarem, přidáme očištěný, celý stroužek česneku, mletý pepř, bobkový list a dusíme pod pokličkou, až jsou artyčoky měkké. Vyndáme je, šťávu zaprášíme hladkou moukou, propaříme asi 1 minutu, potom rozmícháme a vaříme další 1 minutu. Česnek a bobkový list vyndáme a ihned podáváme.

Sýrové roládky

Doba přípravy:30min

Suroviny:

200 g plátkového sýra   200 g šunky   100 g másla   2 ks taveného sýru   180 g pomazánkového másla   4 stroužky česneku   1 ks cibule   kapie, sůl , pepř

Příprava:

Ze směsi másla, taveného sýra, pomazánkového másla , soli, pepře a najemno nakrájené kapie, cibule a česneku utřeme pomazánku. Na jednotlivé plátky sýra poklademe plátky šunky a potřeme malým množstvím pomazánky.

Pomazánku roztíráme pouze do střední části plochy, aby se nám sýr dobře balil a pomazánka nevylézala ven.

Hotové roládky zabalíme do kuchyňské fólie nebo alobalu a necháme v chladničce ztuhnout. Podáváme v celku nebo nakrájené na dvou centimetrové jednohubky.

Obměnou může být větší sýrová rolka. Plátky sýra rozložíme v pekáčku na alobal či silikonovou podložku do třech řad po třech plátcích, tak aby se plátky po okrajích překrývaly.

Necháme pár minut změknout v troubě, tak aby se nám plátky spojily ale zároveň neroztekly. Sýrový plát necháme vychladnout a postupujeme stejně jako u malých ruliček.


Záznamy: 1 - 6 ze 6